Τι είναι Ανδρολογία - Εισαγωγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Η ανδρολογία είναι η Ιατρική ειδικότητα η οποία ασχολείται με την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία του άνδρα. Μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει για τον άνδρα το αντίστοιχο της γυναικολογίας για την γυναίκα. Κατά τον νόμο Νο (175-5.2.1992) της  CE μόνον όποιος είναι κάτοχος Διπλώματος (Spesialistas in  ANDROLOGIA) ειδικού ανδρολόγου μπορεί να κάνει χρήση αυτού του ονόματος αναγράφοντας στην πινακίδα, στο συνταγολόγιό του, στην σφραγίδα του, στον  τηλεφωνικό κατάλογο και στις σελίδες του Internet.

Εγώ έχω αποκτήσει αυτήν την σπάνια (ειδικότητα της  Ανδρολογίας) για τον Ελλαδικό χώρο την 26 Οκτωβρίου 1987 από το Πανεπιστήμιο Πίζας  Ιταλίας και από τότε ασχολούμαι με τα ανδρολογικά και σεξολογικά προβλήματα του άνδρα.  Εχω το ανδρολογικό κέντρο (Ιατρείο) επί της Μάρνη 25 Αθήνα,  Τηλ. 210 5244938 κιν. 6948899961 και 6955191194 δέχομαι μόνον με ραντεβού 009-12.00-17.00-20.00μ.μ.

Εχω γράψει 2 βιβλία, το πρώτο με τίτλο «Ανδρολογία» και υπότιτλο διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα ( Α΄Τόμος), θεραπεία χαμένης στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης, ανικανότητα και προθέσεις πέους, στειρότητα ζεύγους, ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, τεχνητή γονιμοποίηση, πότε και πως  και το δεύτερο με τίτλο «Ανδρολογία ΙΙ» και υπότιτλο ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΖΕΥΓΟΥΣ, ΟΡXEIΣ-ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ, ΩΟΘΗΚΕΣ - ΩΑΡΙΑ, ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ ΖΕΥΓΟΥΣ, ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ, ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ, ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΟΡΙΟΥ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, τα οποία μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.andrologycenter.gr αλλά και από τα γραφεία μας Μάρνη 25 , Αθήνα, Τ.Κ. 10432, Τnλ. - Fax: 210.52.44.938.
Δωρίζω δε το 20% από το εμπορικό κέρδος και από τα 2 βιβλία μου, «ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ» Α΄ τόμος και «ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΙΙ» στο Ιδρυμα Ελπίδα που έχει την επίβλεψη και θεραπεία των καρκινοπαθών παιδιών. Για την έκδοση αυτών των τόμων της Ανδρολογίας εργάσθηκα σκληρά για 15 χρόνια περίπου, όπου κατέγραψα και ταξινόμησα όλες τις περιπτώσεις ασθενών που με  εμπιστεύθηκαν και επισκέφθηκαν το Ανδρολογικό μου Κέντρο.
Όμως εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα το ταμπού, ο άνδρας ντρέπεται να επισκεφθεί τον Ανδρολόγο. Όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι, όπως λέει η παροιμία, τότε πηγαίνουν, έστω και αργά.
Με τα σημερινά δεδομένα όλοι θεραπεύονται οποιοδήποτε πρόβλημα να έχουν σεξουαλικό ή στειρότητος, μη γονιμότητος κλπ.
Ο ασθενής άνδρας φθάνει αργά στον γιατρό  Ανδρολόγο μετά από 6-12 μήνες από την εμφάνιση του προβλήματός του το οποίο είναι λεπτό και ατομικό, ευαίσθητο από άγνοια δική του των καινούργιων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων ενώ αν δεν υπήρχε το ταμπού και πήγαινε να επισκεφθεί τον ειδικό ανδρολόγο αμέσως το πρόβλημά του θα μπορούσε να λυθεί 100% πρωτού εμφανισθούν άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, στρες κλπ.
Η πληροφόρηση που γίνεται από τα ΜΜΕ καθημερινά έχει αφυπνήσει τον ανδρικό πληθυσμό για τα νέα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει για την ανδρική ανικανότητα, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην προβολή της ειδικότητος του Ανδρολόγου η οποία ήταν άγνωστη στο κοινό ενώ είναι η Μοναδική και ειδική γι΄αυτές τις θεραπείες ανδρικής ανικανότητος-υπογονιμότητος-στειρότητος. Πιστεύω ότι το Internet είναι το πιο χρήσιμο μέσο και το πιο δυναμικό και εμπιστο για την επιμόρφωση όλων των Ιατρικών  ειδικοτήτων και προφανώς και κατ΄εξοχήν της ειδικότητος της  Ανδρολογίας και σεξολογίας διότι δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με μυστικότητα του ασθενούς άνδρα με τον ειδικό Ανδρολόγο να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά ή με  e-mail και να αναφέρει το πρόβλημά του. Όμως θα πρέπει όποιος επισκέπτεται έναν ανδρολόγο για οποιοδήποτε πρόβλημα να κάνει  γνωστό στον φίλο του ή τον διπλανό του ότι υπάρχει τέτοιος γιατρός, τέτοια ειδικότητα για να βοηθηθεί και ένας άλλος που δεν γνωρίζει και έχει ίσως την ατυχία να έχει το ίδιο πρόβλημα ή κάτι παραπάνω.
Προσοχή
Κάνω γνωστό σε όλους τους άνδρες να επισκέπτονται τον ειδικό ανδρολόγο για οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς φόβο και πάθος διότι υπάρχει το ιατρικό απόρρητο.
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ για το πρόβλημά του.
Μπορεί να γίνει καλά 100% διότι σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα, και τα φάρμακα.
Εχετε στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, αζωοσπερμία, υπάρχει λύση.
ΑΝΔΡΕΣ
Επισκεφθείτε άφοβα τον ειδικό Ανδρολόγο.
Προσοχή στους Ακαδημαϊκούς τίτλους:
Πως θα αναγνωρίσετε τον ειδικό Ανδρολόγο;
Κατά τον Νόμο, μόνον ο κάτοχος διπλώματος ειδικότητος στην Ανδρολογία μπορεί να αναγράψει ότι είναι σπεσιαλίστας στην Ανδρολογία επί της πινακίδος του Ιατρείου του, στο συνταγολόγιό του, στην σφραγίδα, στον τηλεφωνικό κατάλογο και στις σελίδες του Ιντερνέτ (Νόμος Νο 175 της 5-2-1992) για την Ιταλία.
Το δίπλωμα του σπεσιαλίστα στην Ανδρολογία αποκτάται κατά την διάρκεια παρακολούθησης ειδικών σχολών ειδικοτήτων Πανεπιστημίου όπου παρακολουθεί κατόπιν εισαγωγής του και εξετάσεων Δημοσίως για τίτλους και εξετάσεις.
Σήμερα έχει επονομασθεί η σχολή της  Ανδρολογίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της CEE ως εξής: «Σχολή ειδικότητος  στην ενδοκρινολογία και ασθένειες εναλλαγής υπό την αιγίδα του Ανδρολόγου».
Με τις σημερινές συνθήκες προβλέπονται πέντε χρόνια φοίτησης στο Πανεπιστήμιο μετά την απόκτηση του Διπλώματος-πτυχίου της Ιατρικής Σχολής, με εξετάσεις κάθε χρόνο και στο τέλος με (τεστ) εργασία-μελέτη, υποχρεωτική παρακολούθηση των Πανεπιστημιακών κλινικών με την συμμετοχή στην διδασκαλία, ως βοηθοί και στην πανεπιστημιακή έρευνα.
Η παρακολούθηση στη σχολή της ειδικότητος στην  Ανδρολογία δεν επιτρέπει καμία άλλη επαγγελματική απασχόληση. Ο τίτλος της ειδικότητος στην Ανδρολογία, όπως με οποιαδήποτε άλλη Ιατρική ειδικότητα επιβεβαιώνει ότι ο Ιατρός έχει ωριμάσει και αποκτήσει ειδική κλινική πείρα και ότι έχει αφομοιώσει αυτά που διδάχθηκε.
Απλή παρακολούθηση σεμιναρίων για καλυτέρευση των γνώσεων στην Ανδρολογία ή παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων Ανδρολογίας και παρόμοια, ή ακόμα ειδικότητες που κτήθηκαν στο εξωτερικό εκτός έγκυρων σχολών ειδικότητος στην Ανδρολογία δεν επιτρέπεται από το Νόμο να χρησιμοποιούν τέτοιο τίτλο ειδικού Ανδρολόγου. Το ίδιο όπως συμβαίνει με την κτήση ειδικότητος σε άλλες σχολές της Ιατρικής.
Προσοχή: Η απλή και γενική ονομασία «Ανδρολόγος-ουρολόγος» ή «ουρολόγος-Ανδρολόγος» όπως αναγράφουν πολλοί εκ των συναδέλφων στις πινακίδες των και στα μπιλετάκια των δεν υποδηλώνει σώνει και καλά ότι είναι πράγματι γνώστες του αντικειμένου.

ΑΣΘΕΝΗ
Εξακρίβωσε εάν ο επαγγελματίας γιατρός στον οποίο απευθύνεσαι είναι κάτοχος ειδικότητος στην Ανδρολογία. Εάν κατέχει νομίμως την ειδικότητα, τότε μόνον μπορείς να είσαι ήσυχος και βέβαιος όταν σου υποδείξει τον τίτλο του Διπλώματος, το συνταγολόγιό του, τις κάρτες, τον τηλεφωνικό κατάλογο, την πινακίδα του Ιατρειου του και τις ιστοσελίδες του Internet, και τη σφραγίδα του.
Εάν αντιθέτως βλέπεις διαφορετικούς τίτλους, για παράδειγμα τον γενικό τίτλο «Ανδρολόγος»: Διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας- Ανδρική στειρότητα ή απλώς την ένδειξη «Σπεσιαλίστας» χωρίς καμία άλλη ένδειξη, ή επίσης τίτλους και Διπλώματα που κτήθηκαν σε ξένες χώρες κλπ. , ζήτα από τον εν λόγω Ιατρό και επίσης κάνε έλεγχο μόνος σου. Είναι δικό σου, αναφαίρετο δικαίωμα.

Για δική σου σιγουριά, εάν έχεις την ανάγκη Ανδρολογικής εξέτασης ζήτησε από τον ΟΤΕ (11880 να σου δώσει έναν ειδικό Ανδρολόγο ή άνοιξε τις Ιστοσελίδες του Internet, εκεί θα βρεις τον σίγουρο ειδικό Ανδρολόγο.

Διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο μη γονιμότητος του άνδρα
1) Πρώτη επαφή με τον ασθενή.
Ανδρολογική εξέταση οπτική των γεννητικών οργάνων.
Εκτίμηση προηγουμένων εξετάσεων και θεραπειών.
Συνταγή για έλεγχο εργαστηριακό και μηχανικό.
2) Δεύτερη επαφή με τον ασθενή
Εκτίμηση των εξετάσεων που έχουν υποδειχθεί.
Εκτίμηση διαγνωστική πρόγνωση καταστάσεως.
Αρχή θεραπείας και καθορισμός διάρκειας θεραπείας.
Επικοινωνία με τον γυναικολόγο που θα αναλάβει το ζεύγος.
3) Σε περίπτωση αποτυχίας σύλληψης στον προκαθορισμένο χρόνο.
Εάν είναι δυνατόν οι ενδομητρικοί κύκλοι έγχυσης σπέρματος να γίνονται σε συνεργασία με τον γυναικολόγο.
Σε περίπτωση ενδεχομένως εισαγωγής του ζεύγους σε πρόγραμμα IVF (intra-vitro-fertilization) εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Κλινικό ανδρολογικό έλεγχο του σπέρματος κάθε 3-4 μήνες.
Ενδεχομένως φαρμακολογική θεραπεία υποστήριξης του ζεύγους. 

ΠΟΤΕ είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε τον ειδικό Ανδρολόγο;

 • Στην νηπιακή ηλικία: Όταν οι μικροί όρχεις δεν βρίσκονται στην κανονική τους θέση που είναι το όσχεο, και βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στην κοιλιακή χώρα. Επίσης όταν τους τραβάμε προς τα κάτω και επανέρχονται πάνω (τύπου ασανσέρ) τότε έχουμε «κρυψορχία».
 • Σε περίπτωση βουβωνικής κήλης, και αν ακόμη έχει χειρουργηθεί στα πρώτα χρόνια της νηπιακής ηλικίας.
 • Όταν υπάρχει πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη ανάλογα με την ηλικία τότε έχουμε (πρόωρη εφηβεία).
 • Στην παιδική ηλικία, η εφηβική ηλικία.
 • Όταν η «εφηβική ανάπτυξη» δηλαδή οι σωματικές αλλαγές μετατρέπουν το νέο από την παιδική ηλικία σε έναν νέο έφηβο και είτε αρχίζει, είτε καθυστερεί την δραστηριότητα της εφηβικής ηλικίας, τότε έχουμε («καθυστερημένη ήβη»).
 • Όταν τα γεννητικά  όργανα  είναι σχετικά μικρά ανάλογα την ηλικία τότε έχουμε (υπογοναδισμό).
 • Όταν έχουμε υπερβολική αύξηση του μαστού στον μικρό κατά την διάρκεια της εφηβικής ηλικίας τότε λέμε έχει (ρόγα μεγάλη ή γυναικομαστία).
 • Όταν είναι παρούσες ανατομικές ανωμαλίες του πέους, όπως δυσκολία κίνησης του δέρματος επί του κορμού του πέους, δυσκολία εμφάνισης της βαλάνου, λόγω φυμώσεως, κύρτωμα υπερβολικό του πέους.
 • Στην ενήλικο ηλικία
 • Όταν  η «σεξουαλική πείνα» (Libido) είναι απούσα.
 • Σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας, όταν έχουμε προσωρινή ή και παραμένουσα στυτική δυσλειτουργία-διαταραχή στο να συγκρατήσουμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό την στύση κατά την διάρκεια σεξουαλικής επαφής (τότε έχουμε ανικανότητα ή διαταραχή της στύσης).
 • Όταν δεν μπορούμε  να συγκρατήσουμε ή να ελέγξουμε την στιγμή της εκσπερμάτισης κατά την διάρκεια σεξουαλικής επαφής, τότε έχουμε (πρόωρη εκσπερμάτιση).
 • Συστροφή όρχεως. Η συστροφή όρχεως είναι μια παθολογία βαριάς μορφής λόγω συστροφής του όρχεος, όπου το σπερματικό πλέγμα των φλεβών αρτηριών σπερματικού πόρου υποφέρουν λόγω έλλειψης αίματος πηγαίνουν σε ισχαιμία και σε έμφραγμα του όρχεως και τον οδηγούν αναπόφευκτα σε νέκρωση. Ηδη μετά από 1-2 ώρες από την αρχή οι σπερματικοί πόροι έχουν βληθεί. Μετά από 6 ώρες ο όρχις έχει ατροφήσει.
 • Όταν απουσιάζει η εκσπερμάτιση ή ο οργασμός ή όταν υπάρχει δυσκολία σ΄αυτήν την φάση της σεξουαλικής επαφής, τότε έχουμε (καθόλου εκσπερμάτιση  και ανοργασμία).Γενικά πριν το γάμο (για πρόληψη της γονιμότητος-γεννητικό έλεγχο).
 • Όταν δεν έχουν αποκτήσει παιδιά (μη γόνιμοι).
 • Όταν έχουν εντοπισθεί αλλαγές στο σπερματικό υγρό κατά τον έλεγχο σπερμοδιαγράμματος ή όταν έχουν εντοπισθεί βακτήρια στο σπερματικό υγρό, (όταν έχουμε θετική σπερμοκαλλιέργεια).
 • Σε περίπτωση ασθενειών και φλεγμονών των γεννητικών οργάνων προστατίτιδων-κυστίτιδων-ουρηθρίτιδων, επαναλαμβανομένων κυστίτιδων, αφροδίσιων νοσημάτων, AIDS,  κλπ. Επίσης όταν αυτές έχουν εντοπισθεί από τον γυναικολόγο στην σύζυγο ή την φιλενάδα του, όταν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στο πέος ή στην κάτω κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης.
 • Όταν έχουμε πόνο στους όρχεις οποιασδήποτε μορφής και φύσεως ή όταν έχουμε όζους ή πρήξιμο αυτών των όρχεων ή των όζων σε μέγεθος ενός τρίτου όρχεος ή όταν οπτικά ο ένας όρχις βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον άλλο.
 • Όταν υπάρχει κιρσοκήλη και το γνωρίζουμε, δηλαδή όταν υπάρχει φλεβική διόγκωση πάνω από τον όρχι (ως συνήθως αριστερά).
 • Μετά από κάθε τραύμα στην γεννητική χώρα ή την πύελο, το κάτω μέρος της κοιλιάς.
 • Όταν έχει γίνει λήψη αναβολικών φαρμάκων για αθλητικούς σκοπούς, από τον νέο.
 • Στην τρίτη ηλικία:
 • Μετά το (50) πεντηκοστό έτος της ηλικίας, και αν ακόμη δεν υπάρχει καμιά διαταραχή (προληπτικό έλεγχο).
 • Όταν η σεξουαλική πτώση αρχίζει και εμφανίζεται με έλλειψη της στυτικότητος, έλλειψη επιθυμίας και μείωση της εκσπερμάτισης.
 • Όταν εμφανίζονται όζοι-ογκίδια- συσφύξεις του ουρητήρα, κυρτώσεις του πέους τα οποία αρχικά δεν υπήρχαν.
 • Όταν υπάρχει προστατική ασθένεια-υπερτροφία προστάτου, καλοήθη ή κακοήθη, διαταραχές της ούρησης, όπως ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούρηση πολύ συχνή ή και επείγουσα κατά την διάρκεια της ημέρας ή επίσης όταν η ρήψη των ούρων δεν είναι όπως πρώτα, δεν έχει την δύναμη και βρέχει τα παπούτσια του.
 • Μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση του προστάτου ή οποιασδήποτε άλλης επέμβασης στην πυελική χώρα, χαμηλά.
 • Όταν υπάρχουν ασθένειες όπως ζαχαρο-διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ισχαιμία μυοκαρδίου και λήψη φαρμάκων-υπέρταση.


ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ.
Όπως σε  όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής έτσι και στην Ανδρολογία και σεξολογία η πρώτη δουλειά του σπεσιαλίστα ανδρολόγου είναι να κάνει μια καλή διάγνωση.
Ο ειδικός ανδρολόγος αφού πάρει το ιστορικό του ασθενούς να καταγράψει τις διαταραχές και τα συμπτώματα κατά την διάρκεια της επίσκεψης και να σχηματίζει υποθετική διάγνωση η οποία θα καθοριστεί κατόπιν των εργαστηριακών εξετάσεων. Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις πιο αναγκαίες εξετάσεις, περιορίζοντας έτσι τον χρόνο και την αναμονή για την τελική διάγνωση. Θα σας αναφέρω λεπτομερώς τις πιο συχνές εξετάσεις ρουτίνας για την διάγνωση.
Αιματολογικές: Γενική αίματος την οποία μπορεί να γράψει ο γενικός Ιατρός. Εκεί θα βρούμε πολλές ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά την υγεία του ασθενούς. Τον ανδρολόγο ενδιαφέρει κατ΄εξοχήν η παρουσία λιπαρών-χοληστερίνης (Dislipidemia) και η παρουσία σακχάρου σε υψηλά επίπεδα (diabete). Επίσης αναγκαία είναι η εξέταση των τρανσαμινασών SGOT-SGOPT οι οποίες μας υποδεικνύουν την λειτουργικότητα του ήπατος.
Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ορμονικός έλεγχος: Εξετάζουμε τα επίπεδα των ορμονών της υποφύσεως LH, FSH,  και των γονάδων της γεννητικής σεξουαλικής περιοχής (Testo, F. Testo) και αναπαραγωγής. Επίσης της λειτουργικότητος-υπόφυσης –θυροειδής  TSH και PRL, προλακτιναιμία.
Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια και αξιόπιστα ένα λάθος να γίνει τότε η διάγνωση αποβαίνει μοιραία διότι δεν θα υπάρξει θεραπεία αποτελεσματική, τα φάρμακα που θα χορηγηθούν δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θεραπεία εξατομικεύεται από άτομο σε άτομο ανάλογα το επίπεδο των ορμονών.
Προστατικό Αντιγόνο (ΡSA). Oυσία πολύ ενδιαφέρουσα για να εκτιμήσουμε την υγεία του προστατικού αδένα και να διαγνώσουμε και να ξεχωρίσουμε έναν αδένα με υπερτροφία καλοήθη από ένα αδένα με καρκίνο (κακοήθη).
Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε θεραπεία με ανδρογόνα ή με φάρμακα κατά της οποιασδήποτε υπερτροφίας του προστάτου και μάλιστα στις ηλικίες μετά το (50) πεντηκοστό έτος.
Και αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Σπερμοδιάγραμμα: Βασική εξέταση για να εκτιμήσουμε την δυνατότητα γονιμότητος καλό θα είναι να έχουμε τουλάχιστον δύο (2) σπερμοδιαγράμματα με αποχή (5) ημερών τουλάχιστον, το καθένα σε διάστημα 30 ημερών.
Η εξέταση πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια με πείρα διότι θα πρέπει να τηρηθούν οι ειδικές οδηγίες του Διεθνούς οργανισμού υγείας στον καθορισμό των παραμέτρων του σπέρματος.  Η ανάγνωση του σπερμοδιαγράμματος πρέπει να γίνεται  πάντα σε περιβάλλον  ειδικό Ανδρολογικό και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην συλλογή του σπέρματος και στην παράδοσή του στο εργαστήριο.
Σπερμοκαλλιέργεια: Βεβαιώνει και αναγνωρίζει την ύπαρξη φλεγμονών στις σπερματικές οδούς, επιτρέπει να ακολουθήσουμε μια ειδική θεραπευτική αγωγή για την καταπολέμηση του μικροβίου που έχουμε ανακαλύψει (με το αντιβιόγραμμα). Η κληνική εκτίμηση πρέπει να αφήνεται στα χέρια του ειδικού ανδρολόγου ο οποίος είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις πραγματικές φλεγμονές για θεραπεία από αυτές που δεν έχουν κληνικό ενδιαφέρον.
Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.
Εξέταση με μηχανικά μέσα
Δοκιμές με φάρμακα για στύση: Απλά συμπεριλαμβάνουμε αυτήν την εξέταση στα μηχανικά μέσα ενώ στην πραγματικότητα είναι μια απλή δοκιμή φαρμακολογική με την χορήγηση φαρμάκων ενδοσυραγγωδώς τα οποία προκαλούν στύση αυτόματη κατά την ανδρολογική εξέταση, και γίνεται αμέσως εξέταση με το  Doppler για τον  έλεγχο της και τη διατήρησή της. Αν έχουμε φλεβική διαφυγή κλπ θα εντοπισθεί.
Τα φάρμακα που χορηγούμε ενδοσυραγγωδώς είναι μια μικρή δόση  προσταγλαδίνης Ε1, ή ALPROSTADIL, τα οποία προκαλούν μερική στύση ή ολοκληρωτική. Μας επιτρέπει αυτή η εξέταση να ανακαλύψουμε αν υπάρχει κύρτωμα του μορίου, αν υπάρχουν όζοι, ανωμαλίες οι οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να είναι φανερές με το μόριο χαλαρό.
Αυτή η εξέταση γίνεται επίσης για να υποδείξουμε στον ασθενή πως θα συνεχίσει στο σπίτι του μια θεραπεία αυτοχορηγήσεως ενδοσυραγγωδών ενέσεων και για να καθορίσουμε την δοσολογία που χρειάζεται ακριβώς και την τεχνική της τοποθετήσεως της βελόνης στο μόριο.
Υπέρηχοι όρχεως:
Εκτιμά αυτή η εξέταση το μέγεθος των όρχεων, τη μορφή των και το σχήμα των. Επίσης εκτιμά το επιδίδυμο και τις επιφάνειες  πέριξ των όρχεων. Η εξέταση πρέπει να γίνεται με τον ασθενή όρθιο και ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια ανδρολογικά-ουρολογικά και προπαντός στα εργαστήρια γονιμότητας.

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΟΘΗΚΩΝ
Αποκαλύπτουν το μέγεθος και την μορφολογία του προστάτου και των σπερματοθηκών. Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται συχνά μετά το (50) πεντηκοστό έτος της ηλικίας του άνδρα για να διαγνώσουμε εγκαίρως οποιαδήποτε πάθηση νεοπλασίας-υπερτροφίας.
Είναι μια εξέταση εύκολη αλλά και αυτή πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον ειδικό ουροανδρολογικό ή ακτινολογικό.
Doppler όρχεων.
Απαραίτητη εξέταση για την ανακάλυψη της κιρσοκήλης. Πρέπει να γίνεται με τον ασθενή σε θέση όρθια στα πόδια. Είναι απλή στην εκτέλεσή της αλλά χρειάζεται να γίνεται από έμπειρο γιατρό που μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και την πιο μικρή μορφή κιρσοκήλης. Εάν έχουμε πρόβλημα μη γονιμότητος η εξέταση να γίνεται σε εξειδικευμένο περιβάλλον.
Υπέρηχοι μορίου.
Αυτή η εξέταση γίνεται με το μόριο στυτό για να αποκαλύψει κάποια ίνωση ή την παρουσία όζων. Γίνεται η εξέταση αυτή σε εξειδικευμένα Ιατρεία-ουρο-ανδρολογικά ή ακτινολογικά.
Δυναμικό  Doppler μορίου
Αυτή η εξέταση εκτιμά την ροή του αίματος στις αρτηρίες των συραγγωδών σωμάτων κατά την διάρκεια της στύσης σε όλες τις φάσεις προκληθείσα με φάρμακα. Ταυτόχρονα μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση των φλεβών αν υπάρχει φλεβική φυγή.
Για να είναι πιστευτή αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό και έμπειρο σπεσιαλίστα Ανδρολόγο.
Rigidometria noturna ONPT
(Nocturnal penile tumescence test)
Αυτή η εξέταση μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε μια αυθόρμητη στύση κατά την διάρκεια της νύκτας δια μέσου ενός συστήματος κομπιούτερ Rigiscan το οποίο έχουμε τοποθετήσει στο μόριο του άνδρα. Ο ασθενής έχει λάβει πληροφορίες από τον Ανδρολόγο και τοποθετεί το μηχάνημα στο σπίτι του κατά την διάρκεια  του ύπνου. Η τοποθέτηση του δεν είναι δύσκολη.
Η εκλογή αυτής της εξέτασης γίνεται από τον ειδικό ανδρολόγο αποκλειστικά για να εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενούς. Η ανάγνωση επίσης των γραφικών και των αριθμών του κομπιούτερ χρήζει εμπειρίας για να αποφύγουμε λανθασμένη διάγνωση και θεραπεία.
Αυτή η εξέταση γίνεται και για λόγους Ιατροδικαστικούς στο Ιατρείο ή στο Νοσοκομείο για τον έλεγχο έλλειψης στύσεως για δικαστικό λόγο (Διαζύγια-βιασμούς).
Ανδρική υπογονιμότητα
Καθορισμός Υπογονιμότητα
Στειρότητα είναι η αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικές  επαφές χωρίς προφυλάξεις, ή η αδυναμία να έχουμε μια εγκυμοσύνη. Ο ορισμός αυτός έχει μειωθεί σε  έξι μήνες για τους εξής λόγους:
Οι γυναίκες άνω των 35, και οι γυναίκες με ιστορικό επώδυνων κύκλων περιόδου, παράτυποι κύκλοι, φλεγμονώδης νόσοι της πυέλου και αποβολές.
Τα ζευγάρια που γνωρίζουν ότι ο σύντροφος έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
«Πρωτογενής» στειρότητα  σημαίνει αποτυχία να επιτευχθεί μια πρώτη εγκυμοσύνη, «στειρότητα δευτερεύουσα» σημαίνει αποτυχία να επιτευχθεί μια  μεταγενέστερη εγκυμοσύνη. Πρωτοβάθμια υπογονιμότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει περισσότερο από ένα στα 7 επτά (15%) ζευγάρια που προσπαθούν την πρώτη εγκυμοσύνη τους. Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη σύλληψη, είναι  ανδρικό το πρόβλημα της γονιμότητας, θεωρείται σημαντικό σε περίπου 40%  των ζευγαριών. Στο 15%  των ζευγαριών θα είναι μόνο ένα ανδρικό το πρόβλημα γονιμότητας και σε περίπου 25 %,  θα υπάρξει ένα πρόβλημα και στα δύο άτομα.

Γιατί προκαλείται στειρότητα στον άνδρα;
σπέρματος διαταραχές.
Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, χαμηλό ποσοστό των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό κακή κυκλοφορία του σπέρματος και μεγάλος αριθμός των ανώμαλων μορφών σπέρματος είναι κοινές αιτίες της στειρότητος στους άνδρες. Ανάλυση του σπέρματος μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες εντός του δείγματος σπέρματος και μοναχικών κυττάρων.

Αποφρακτικά προβλήματα
Μια εμπλοκή των σπερματικών πόρων που μεταφέρουν το σπερματικό υγρό έχει πολλές πιθανές αιτίες. Τα πιο συνηθισμένα είναι: χειρουργική επέμβαση στη βουβωνική χώρα, τραύμα (έστω και αρκετά ελαφρά τραύματα αθλητών), μόλυνση (ιδίως από χλαμύδια, η γονόρροια και φυματίωση) προηγούμενη εκτομή σπερματικού πόρου.  Μερικοί άνδρες έχουν συγγενή (παρούσα κατά τη γέννηση) απουσία των σπεραμτικών αγγείων στη μία ή και στις δύο πλευρές. Σπερματικά αγγεία είναι οι πόροι που μεταφέρουν δια των όρχεων το σπέρμα προς την ουρήθρα, η οποία οδηγεί στη συνέχεια το σπέρμα μέσω του πέους στον  έξω κόσμο. Περίπου το 10% των ανδρών με αποφρακτική αιτία για τη στειρότητα τους θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Οι σπερματοδόχοι κύστες  συχνά απουσιάζουν. Εδώ χρειάζεται η εξέταση με ακτινογραφία και υπέρηχο πυέλου.

Ορχεων τραυματισμός και ασθένειες
Ένα χτύπημα στους όρχεις, το οποίο μπορεί να συμβεί με τον αθλητισμό ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των όρχεων, ή αιμορραγία εσωτερική στους όρχεις ή πέριξ αυτών.  Αυτό ίσως προκαλεί εμπόδιο στην παροχή αίματος προς τους όρχεις με αποτέλεσμα τη μόνιμη βλάβη στο μηχανισμό παραγωγής σπέρματος. Συστροφή των όρχεων (στρίψιμο ενός όρχι) μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αν δεν αντιμετωπισθεί πολύ γρήγορα με χειρουργική επέμβαση.(βλέπε εικόνα 1.1) Ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα η οποία εμφανίζεται συνήθως ως επώδυνη διόγκωση των όρχεων) και τον αποκλεισμό της παραγωγής σπέρματος. Παρωτίτιδα είναι η πιο γνωστή αιτία, αλλά δεν είναι η μόνη. Η παρωτίτιδα θα επηρεάσει τη γονιμότητα μόνο αν προκληθεί ορχίτιδα και, ακόμη και τότε, μόνο σπανίως. Undescended όρχεις (κρυψορχία) είναι μια άλλη κοινή αιτία της αποτυχίας της παραγωγής σπέρματος. Τα αρσενικά βρέφη και τα παιδιά εξετάζονται συνήθως για τον εντοπισμό του προβλήματος αυτού, ως μελλοντική γονιμότητα μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν γίνει χειρουργική θεραπεία για το κατέβασμα των όρχεων στο όσχεο, γίνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ακόμη και χειρουργική επέμβαση σε βρεφική ηλικία δεν εγγυάται τη μελλοντική γονιμότητα.

Κιρσοκήλη.
Κιρσοκήλη είναι η κιρσοειδής διάταση των φλεβών στο όσχεο. Οι όρχεις δέχονται το αίμα από την ορχική αρτηρία που βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Το αίμα μεταφέρεται δια μέσου μιας σειράς μικρών φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο (plesso pampiniforme). Από εκεί το αίμα χύνεται στην εσωτερική σπερματική φλέβα (venatesticolare) η οποία με την σειρά της μεταφέρει το αίμα πίσω στην καρδιά.
Σε μερικούς άνδρες οι φλέβες γύρω από τους όρχεις μπορούν να  επιμηκυνθούν και να διογκωθούν (βλέπε εικόνα 2).
Οι διογκωμένες φλέβες προκαλούν την κιρσοκήλη. Είναι πολύ διαδεδομένη στους νέους. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των  15 και 25 ετών, εκτός μερικών εξαιρέσεων σε μικρότερες ηλικίες και πολύ πιο σπάνια σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Παρουσιάζεται με μια αύξηση μεγάλη (περίπου στο 15%) στους νέους που εξετάζονται κατά τον χρόνο παρουσίασης  των στον στρατό ή κατά την διάρκεια εξέτασής των από τον γιατρό  για αθλητικούς σκοπούς.
Στο 85% των περιπτώσεων βρίσκεται η κιρσοκήλη στον Αριστερό όρχι στο 11% είναι και από τα δύο μέρη και μόνο στο 4% βρίσκεται στο δεξιό όρχι.

Συνέπειες της κιρσοκήλης.
Οι διογκωμένες φλέβες προκαλούν μια αύξηση ολίγων βαθμών της θερμοκρασίας των όρχεων η οποία εάν κρατηθεί για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μη γονιμότητα. Μη γονιμότητα σημαίνει δυσκολία στην αναπαραγωγή.  Στους άνδρες πάντα ενδιαφέρει την σπερματογένεση. Τα σπερματοζωάρια   παράγονται στους όρχεις, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και στις πιο μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας. Γι΄αυτό, εάν η παραγωγή των σπερματοζωαρίων, και η λειτουργικότητά των είναι διαταραγμένη, ο αριθμός των και η ποιότητά των μπορεί να υποστεί καθοριστική αλλοίωση.  Εάν το σπέρμα δεν είναι φυσιολογικό και η γονιμότητα δεν μπορεί να επέλθει, θα είναι αδύνατη. Μετά την χειρουργική επέμβαση ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η λειτουργικότ
ητά των εμφανίζει μια καθοριστική καλυτέρευση  όλων των παραμέτρων, με μια αύξηση της πιθανότ
ητας εγκυμοσύνης. Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει και μια ατροφία  των όρχεων .

Συμπτωματολογία.
Πολλά ασθενή άτομα  από κιρσοκήλη δεν αισθάνονται κανένα σύμπτωμα (πολύ συχνά θυμούνται ότι έχουν κιρσοκήλη επειδή δεν ανταπεξέρχονται να αποκτήσουν παιδιά). Αυτό εξαρτάται από τις διαστά
σεις της κιρσοκήλης. Όταν οι διαστάσεις είναι αρκετές στο να εμφανίσουν τα συμπτώματα τα οποία είναι τα εξής δύο. Πόνος και πρόβλημα γονιμότητος. Ο πόνος που συνδέεται με την κιρσοκήλη έχει αποδοθεί στην υπερβολική πίεση του αίματος στο εσωτερικό των φλεβών που είναι διογκωμένες.
Αυτή η αυξημένη πίεση φέρει και αυξάνει τον πόνο όταν το άτομο βρίσκεται  όρθιο στα πόδια  για μακρά περίοδο χρόνου κατά την διάρκεια που κάνει ασκήσεις σπορ ή εργάζεται σηκώνοντας βάρη.
Η ανεπάρκεια βαλβίδων μέσα στις φλέβες κατά μήκος των σπερματικών φάσεων προκαλούν κιρσοκήλη. Η ανώμαλη βαλβίδα παρακωλύει την ομαλή ροή του αίματος που προκαλεί ένα αντίγραφο ασφαλείας του αίματος, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των φλεβών. Varicocels συνήθως αναπτύσσεται αργά, χωρίς συμπτώματα. Varicoceles είναι μια συχνή αιτία της στειρότητας στους άνδρες.

Γενετικές διαταραχές
Προβλήματα  με τα χρωμοσώματα (πακέτα του γενετικού υλικού) εμφανίζονται σε περίπου 2% έως 20%  των μη γόνιμων ανδρών και μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά τους με δύο τρόπους. Διαταραχές χρωμοσωμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των όρχεων. Ανωμαλίες χρωμοσωμάτων μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή.

Προβλήματα με την στύση και εκσπερμάτιση
Προβλήματα με το φύλο είναι η κύρια αιτία της υπογονιμότητας σε περίπου 5% των ζευγαριών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε: στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, αδυναμία εκσπερμάτισης, ανικανότητα να επιτευχθεί κολπική διείσδυση για άλλους λόγους.

Ορμονικά προβλήματα
Η έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα και μπορεί να προκληθεί από προβλήματα με την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, ή προβλήματα με την υπόφυση ή στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ελέγχουν την παραγωγή  τεστοστερόνης. Υπερπαραγωγή της προλακτίνης (PRL) (υπερπρλακτιναιμία), μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση, μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα.

Γενικά ιατρικές διαταραχές που μειώνουν τη γονιμότητα.
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα: Πυρετος (Οι αλλαγές αυτές συνήθως ανακτούν πάνω από μερικές εβδομάδες). Διαβήτης, υψηλή πίεση του αίματος, στεφανιαία νόσος, νευρολογικές διαταραχές (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά επεισόδια, και η κάκωση του νωτιαίου μυελού), νεφρικών παθήσεων, του καρκίνου (μπορεί να υπάρξει άμεση μείωση της γονιμότητας από τα  ναρκωτικά και τις ακτινοβολίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου μπορούν να μειώσουν σοβαρά ή να σταματήσουν την παραγωγή του σπέρματος, αλκοολισμός (αλκοόλ είναι τοξικό για σπέρμα), στρες: Το στρες προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, το άγχος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους σε προβλήματα γονιμότητας.

Φάρμακα που μειώνουν τη γονιμότητα
Πολλά φάρμακα, τόσο εκείνων που προβλέπονται και που χρησιμοποιούνται για αναψυχή (αλκοόλ, μαριχουάνα, καπνός) μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα. Κάθε τι που σχετίζεται με την γονιμότητα και με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας ή το γιατρό γονιμότητος- δεν πρέπει απλώς να σταματήσετε να τα παίρνετε μόνοι σας.

Περιβαλλοντικές τοξίνες και ακτινοβολία.
Είναι πιθανό ότι οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον, ή όταν εργάζεστε μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες.

Θεραπείες
Κιρσοκήλης και της πυελικής συμφόρησης Σύνδρομο Θεραπεία

Κιρσοκήλη
Σύμφωνα  με την Κοινωνία της επεμβατικής ακτινολογίας (SIR) χιλιάδες άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση άσκοπα κάθε χρόνο για τη θεραπεία μιας σημαντικής αιτίας της ανδρικής υπογονιμότητας.
Μεταξύ άτεκνων ζευγαριών, το 30% των ανδρών έχουν  varicoceles, κιρσοκήλη στον όρχι και όσχεο που μπορεί να προκαλέσει πόνο, συρρίκνωση των όρχεων, και προβλήματα γονιμότητας. Και, όμως πολλοί όπως 70.000-80.000 άνδρες στην Αμερική κάθε χρόνο μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κιρσοκήλης τους, αντί να κάνουν  surgical εμβολισμό.

Κάνουν χειρουργική απολίνωση, που γίνεται από έναν ουρολόγο, είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τη συμπτωματική varicoceles. Εμβολισμός της κιρσοκήλης, η οποία πραγματοποιείται από επεμβατικούς ακτινολόγους, είναι μια πολύ αποτελεσματική ευρέως διαθέσιμη τεχνική για τη θεραπεία της συμπτωματικής variococeles ότι υποχρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες , υποστηρίζει η SIR.
Εμβολισμός της κιρσοκήλης είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών με 2 ημέρες περιόδου ανάκτησης, σε σύγκριση με την χειρουργική επέμβαση που θέλει μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και 2-3 εβδομάδες της ανάκτησης. Πρόσθετα οφέλη από τον εμβολισμό δεν περιλαμβάνουν χειρουργικές τομές ή ράμματα, γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς λοιμώξεις. Οι περισσότεροι άνδρες με  variococeles είναι  υποψήφιοι για εμβολισμό και θα πρέπει να πάρουν μια δεύτερη γνώμη από τον επεμβατικό ακτινολόγο να κατανοήσουν τις επιλογές τους συνιστά ή
SIR. Αυτή η θεραπεία δια εμβολισμού γίνεται στις ΗΠΑ.
Οι φλέβες περιέχουν  βαλβίδες  ώστε το έργο να τους επιτρέπει τη ροή του αίματος από τους όρχεις και το όσχεο πίσω στην καρδιά. Όταν αυτές οι βαλβίδες αποτυγχάνουν το αίμα λιμνάζει και διευρύνει τις φλέβες γύρω από τον όρχι στο όσχεο και προκαλούν την κιρσοκήλη.
Μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος, και η αύξηση του αριθμού των παραμορφωμένων σπερματοζωαρίων σχετίζονται με variococeles. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι διευρημένες φλέβες γυρω από τους όρχεις προκαλούν στειρότητα αυξάνοντας τη θερμοκρασια στο όσχεο και μειώνουν την παραγωγή του σπέρματος.
Σύμφωνα με την SIR, ο εμβολισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός για τη βελτίωση της  ανδρικής υπογονιμότητας και η χρέωση είναι περίπου η ίδια με χειρουργική απολίνωση. Τα ποσοστά κυήσεων και τα ποσοστά υποτροπής είναι συγκρίσιμα με αυτά μετά από χειρουργική  variococelectomy.  
Με τη χειρουργική θεραπεία της κιρσοκήλης, ο ασθενής λαμβάνει αναισθησία, τότε μια τομή που γίνεται στο δέρμα πάνω από το όσχεο, την κοπή κάτω στις φλέβες των όρχεων, και η σύνδεση τους με μακριά ράμματα. Αν και οι ασθενείς αφήνουν το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, υπάρχει μια περίοδος ανάρρωσης 2 – 3 εβδομάδων.
Η κιρσοκήλη εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 25 ετών, σπανίως όμως σε μικρότερη ηλικία των 15 ετών όπως σπάνια και στα γηρατειά.  Το ποσοστό των νέων που εμφανίζει κιρσοκήλη κυμαίνεται στο 15% περίπου και ανακαλύπτεται συνήθως για πρώτη φορά, κατά τον ιατρικό-προληπτικό έλεγχο που γίνεται κατά την στρατιωτική του κατάταξη ή στις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σε όσους πρόκειται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Στο 85% αυτών των ατόμων η κιρσοκήλη βρίσκεται στον αριστερό όρχι. Στο 11% είναι και από τα δύο μέρη και μόνον στους 4% είναι από δεξιά.

Επιπτώσεις
Οι διογκωμένες φλέβες προκαλούν μια αύξηση έστω και ολίγων βαθμών της θερμοκρασίας στον όρχι ή στους όρχεις η οποία όταν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μη γονιμότητα (Infertilita).
Η μη γονιμότητα είναι δυσκολία της αναπαραγωγής. Στους άρρενες έχει αποδοθεί η μη γονιμότης πάντα στην κακή παραγωγή σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις εκ μέρους των κυττάρων  sertoli και η παραγωγή των είναι πολύ ευαίσθητη ακόμη και στις πιο μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας. Ετσι η παραγωγή των σπερματοζωαρίων, η ποιότης των, μετά την χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης η λειτουργικότητα και η ποιότητα του σπέρματος αποκαθίσταται και η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται καθημερινά. Η κιρσοκήλη μπορεί να επιφέρει εκτός των άλλων και μια ατροφία των όρχεων και κατ΄ακολουθία διαταραχή της στύσης (δυσλειτουργία στύσης).

Συμπτώματα
Πολλά άτομα με κιρσοκήλη δεν αισθάνονται καμιά ενόχληση και πολύ συχνά τους γίνεται γνωστό ότι έχουν κιρσοκήλη λόγω μη απόκτησης παιδιών. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος της κιρσοκήλης. Όταν οι διαστάσεις της κιρσοκήλης είναι αρκετά μεγάλες τότε αρχίζουν τα συμπώματα τα οποία είναι πόνος και πρόβλημα μη γονιμότητος.  Ο πόνος που προέρχεται από την κιρσοκήλη γεννάται από την υπερβολική διόγκωση και πίεση του αίματος στο εσωτερικό των διογκωμένων φλεβών.
Αυτή η αυξημένη πίεση και ο συνεχής πόνος γίνεται αισθητός όταν το άτομο βρίσκεται σε θέση όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας στην εργασία του, σηκώνοντας βάρη, ή κάνοντας αθλητισμό.

Διάγνωση
Η διάγνωση της κιρσοκήλης δεν είναι δύσκολη αρκεί ο ασθενής άνδρας να επισκεφθεί έναν ειδικό γιατρό όπως τον ουρολόγο ή ανδρολόγο ο οποίος πολύ εύκολα θα διαγνώσει την κιρσοκήλη. Είναι απαραίτητη εκτός της κληνικής επισκέψεως του ασθενούς μια  εξέταση του σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) και μια υπερηχογραφική εξέταση.
Ένα Doppler μπορεί να διευκολύνει την διάγνωση διότι γίνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται όρθιος και οι φλέβες είναι γεμάτες με αίμα και γίνονται προφανώς αντιληπτές, ψηλαφώντας με τα δάκτυλα. Η εξέταση δεν ξεπερνά τα 2΄, δεν είναι επώδυνος και δεν γίνεται χρήση ακτίνων Χ.
Οι μελέτες δείχνουν και επιβεβαιώνουν ότι η χρήση της σκληροεμβόλισης των φλεβών είναι αυτή που μας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα (90% διόρθωσης της βλάβης) με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνον στις περιπτώσεις που αποτυγχάνει η θεραπεία δια της σκληροεμβόλισης. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται η πρώτη θεραπεία και η επέμβαση έχει γίνει πανάκεια. Γι΄αυτό κάθε ασθενής στον οποίο έχει γίνει γνωστό ότι φέρει κιρσοκήλη πρέπει να ζητά από τον γιατρό του «γιατί να χειρουργηθώ γιατρέ, δεν είναι δυνατόν να θεραπευθώ δια της καινούργιας μεθόδου της σκληροεμβόλισης;» Και να επιμένει σ΄αυτό πληροφορώντας τον γιατρό του χειρουργό ουρολόγο ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται από πολλά χρόνια στις Η.Π.Α.

Προστατίτιδα
Η προστατίτιδα  είναι μια φλεγμονή του προστατικού αδένα. Είναι μια παθολογία συχνή στον ενήλικα άνδρα και σπάνια στην εφηβική και περιεφηβική ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η επίσκεψη των ανδρών τόσο στον γενικό Ιατρό όσο στον ουρολόγο και τον ειδικό Ανδρολόγο. Η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών, το τσιγάρο la stipsi, το στρες, είναι καθοριστικοί παράγοντες.
Τα συμπτώματα (βλέπε εικόνα 1.7 & 1.6)
Στις οξείες μορφές οι οποίες είναι και σπάνιες έχουμε υψηλό πυρετό, φοβερό πόνο και κακουχία η οποία καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι.
Οι περισσότερες μορφές προστατίτιδας παρουσιάζουν χρόνια μορφή, με ενόχληση οι οποίες με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν.
Τα συμπτώματα στις χρόνιες μορφές είναι τα εξής:
Ενόχληση, αίσθηση βάρους, ελαφρύς πόνος ή και βαρύς στο κάτω μέρος της κοιλιάς γύρω από το περιναίο με ακτινοβολία προς την κοιλιακή χώρα.
Διαταραχές στη ούρηση (καύσωνας στην ούρηση, αίσθημα συχνής ούρησης, αίσθημα ελλειπούς εκκένωσης από επίσχεση ούρων στην κύστη).
Σεξουαλική δυσκολία (πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή πρόωρη εκσπερμάτιση)
Παρουσία αίματος στο σπερματικό υγρό (αιμοσπερμία)
Εκκριση υγρή του πέους κατά την διάρκεια ερεθισμού (ουρετρόρρια)
Υπογονιμότητα
Γενικά πεσμένη διάθεση και νευρικότητα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2010 02:39

Σχετικά άρθρα (ταξινόμηση ανα tag)

αρχή της σελίδας